13 oktober 2023

Knooppunt Natuur en Buitenleven; nieuw studiecentrum over natuur

Een salamander geplakt op de muur, een opgezette letterzetter en rijen boeken die zich uitstrekken door de ruimte. Dit is vanaf vrijdag 13 oktober te vinden in het nieuwe studiecentrum aan de Spadelaan 8 in Apeldoorn. Bij Knooppunt natuur- en buitenleven kun je studeren, maar ook cursussen en lessen volgen. Het nieuwe Apeldoornse studiecentrum is een initiatief van bioloog en geograaf Jan-Willem van Velzen (49). ,,Ik vind het snijvlak tussen mens en natuur interessant.”

 

Het centrum was in eerste instantie begonnen in 2013 in Haarlem als een bibliotheek. ,,We zijn met een zestal vrijwilligers toentertijd bezig geweest om alles te digitaliseren.” Na de opening kwamen de schenkingen van links en rechts. ,, Het is mooi om te zien dat mensen er gebruik van kunnen maken, maar ook zelf willen schenken.”

 

Van Velzen vindt Apeldoorn de perfecte locatie om zijn (ondertussen grotere) centrum voort te zetten. ,,Apeldoorn met de Veluwe en de IJsselvallei is een toplocatie voor zoiets.” Daarbij vindt hij de term bibliotheek ook niet meer geschikt. ,,We noemen het een knooppunt, omdat we een bijzondere collectie hebben op het gebied van landschap, maar ook omdat we een plek zijn voor verbinding.”

 

Op de  website van De Stentor staat een uitgebreid artikel over Knooppunt Natuur en Buitenleven.

 

bezoek de website