10 juli 2025

Help de vlinders!

In het voorjaar en de zomer laat de Gelderse natuur zich volop zien, horen en ruiken. Bloemen bloeien, jonge vogels roepen om voedsel, pasgeboren zoogdieren verkennen de wereld, bijen zoemen en vlinders fladderen in het rond. Zo wordt er hard gewerkt aan de volgende generaties. Voor veel soorten gaat dit echter steeds moeilijker en nemen aantallen en verspreiding af. Natuurbeschermingsorganisaties proberen deze trend te keren. Zo zet Geldersch Landschap & Kasteelen zich de komende tijd, met jouw steun, in voor de vlinders.

Alarmerende trend

Gelderland huisvest tal van dagvlindersoorten, waaronder bijzondere verschijningen als het gentiaanblauwtje, de grote weerschijnvlinder, keizersmantel en koninginnenpage. Vorig jaar bleek uit cijfers van het CBS en De Vlinderstichting echter dat vlinderpopulaties tussen 1992 en 2024 gemiddeld met 56 procent zijn afgenomen. In 2024 daalde de vlinderstand voor het tiende jaar op rij en werden de laagste aantallen sinds de start van de tellingen genoteerd. Zelfs van de vijftien meest algemene soorten, zoals het icarusblauwtje en het groot koolwitje, liepen de aantallen in de afgelopen tien jaar met bijna 40 procent terug. Een alarmerende trend; juist de algemene soorten fungeren in de natuur als belangrijke bestuivers van planten en als voedsel andere diersoorten.

Hoe kan jij helpen?

Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor de afname van Nederlandse dagvlinders. De belangrijkste is het verlies en versnippering van geschikte leefgebieden, zoals heide en bloemrijke graslanden. Bovendien verslechtert de kwaliteit van deze gebieden, bijvoorbeeld door stikstofneerslag, klimaatverandering en gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de omgeving. Samen kunnen we dagvlinders, en daarmee veel andere dier- en plantensoorten, een handje helpen. 

Dat gaat GLK doen door gebieden in Gelderland geschikt te maken voor vlinders. In deze gebieden kunnen vlinderpopulaties groeien en overleven in slechte jaren. En GLK beschermt die gebieden, voor altijd. Wil je meehelpen? https://glk.nl/actievlinder

Ook zelf kun je in je eigen tuin al voor verbetering zorgen. Al onze tuinen samen kunnen namelijk als een groot leefgebied functioneren. Sla daarom stukjes van je gazon over tijdens het maaien, laat een ‘rommelhoekje’ liggen en vervang tegels in je tuin door inheemse bloemen en struiken. Alle kleine beetjes helpen. Het is van levensbelang!

Jeroen van Wijk is een jonge natuurfotograaf en ecoloog met een masteropleiding in bos- en natuurbeheer. Zes keer per jaar gaat hij voor Geldersch Landschap & Kasteelen op pad en doet hij door middel van tekst en beeld actueel verslag van het moois dat de natuur in Gelderland te bieden heeft.

bezoek de website