19 maart 2023

IVN Korstmosexcursie Paleispark

Korstmossen: onopvallend, maar o zo mooi!
Het kijken naar korstmossen is niet zo in trek bij de meeste natuurliefhebbers.
Voor een prachtig bloeiende bloem of voorbijvliegende vlinder, stoppen we even om deze beter te bekijken. Aan korstmossen die als grijze plukjes of witte vlekken op een boom zitten, besteden we geen aandacht. Maar als je een keer de moeite neemt om korstmossen van dichtbij te bekijken, dan valt het op wat een verschillende verschijningsvormen er zijn. De een heeft bekertjes, de ander schoteltjes, of staafjes. Behalve diverse kleuren grijs, komen er ook gele korstmossen voor.
Het groot dooiermos is zo’n geel gekleurd korstmos. Van dichtbij is deze soort een plaatje om te zien, met de vele, gele schoteltjes van 0,5 cm doorsnee. Helaas is het voorkomen van het groot dooiermos niet zo positief. Deze soort houdt namelijk van ammoniak en stikstofuitstoot. In gebieden waar weinig luchtvervuiling is, komen bijzondere soorten voor. Rond Apeldoorn zie je deze korstmossen in de Kroondomeinen en op laanbomen. Het Paleispark is zo’n gebied wat bekend staat om zijn “goede” korstmossen op de oude beuken en zomereiken.

Zondag 19 maart is er een IVN excursie om het publiek kennis te laten maken met korstmossen. De excursie duurt 2 tot 2,5 uur, met een rustpauze. Men kan dan zelf meegenomen drank nuttigen. De start is om 13.30 uur bij de ingang van het Paleispark aan de Pijnboomlaan, een zijweg van de Amersfoortseweg.
De kosten zijn inclusief entree van het park en een korstmossen-zoekkaart: € 5,-
Aanmelden is verplicht via: .
Er kunnen maximaal 12 personen mee.

Carolien Londerman

bezoek de website