Wezel
De wezel (Mustela nivalis) is het kleinste roofdier van Europa, hij is ongeveer net zo lang als een mensenhand. Hij is bruin met een witte ondervacht. Hij lijkt erg op de hermelijn, maar is kleiner. Zijn staart is korter en helemaal bruin. De staart van een hermelijn heeft juist een zwarte punt. De wezel jaagt vooral op woelmuizen, die vindt hij door zijn goede neus. Omdat de wezel klein is, kan hij muizen helemaal achtervolgen tot in hun holen. Verder eet hij andere kleine dieren, zoals kikkers, insecten en kleine vogels.
Voorkomen
De wezel vind je overal in Nederland, maar wel steeds minder. Mensen zien de wezel niet vaak, omdat hij klein is en zich graag verstopt. De wezel leeft overdag en voelt zich thuis in open, droge natuur met genoeg schuilplekken. In Apeldoorn is de wezel nog niet veel gezien. Maar als dat gebeurt, is het in het buitengebied en heel af en toe in het zuidelijke deel van de stad.
Bedreigingen en kansen
De wezel kan wel vijf jaar worden, maar dat gebeurt bijna nooit. Meestal worden ze maar één jaar, dat komt door het verkeer. Daarom zouden er meer oversteekplaatsen voor wilde dieren en wildrasters moeten komen. Ook een eentonig landschap en weinig schuilplekken zijn een bedreiging voor de wezel. Dieren als uilen, bunzingen en huiskatten lusten hem namelijk graag. Meer kleinschalige landschapselementen, zoals kleine stukjes land die niet in gebruik zijn (overhoekjes), dichte struiken, takkenbossen en houtwallen, kunnen de wezel helpen.